U trendu

Engleska se otvorila, broj slučajeva se prepolovio

LONDON – Naučnici su zbunjeni naglim padom dnevnog broja zaraza korona virusom u Velikoj Britaniji uprkos slabijim merama, piše portal Nejčer.

Broj novih slucajeva se u samo dve sedmice i više nego prepolovio sa 54.674 17. jula na 22.287 slučajeva 2. avgusta.

„Niko zapravo ne zna šta se događa“, rekao je epidemiolog DŽon Edmunds sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM).

Konkretno, nije jasno pokazuju li ove brojke da je vrhunac trećeg talasa prošao ili se radi o zastoju zaraza prouzrokovanom složenim društvenim odnosima, preneo je portal Index.hr.

Širenje zaraznije delta varijante korona virusa u Velikoj Britaniji činilo se, uprkos uspešnom programu vakcinacije, kao nadolazeća velika kriza.

Eksponencijalni rast broja infekcija od juna doveo je do toga da se predviđalo kako će se dnevno zabeležiti preko 100.000 novih slučajeva, a strahovalo se i od prevelikog pritiska na britanski zdravstveni sistem u vidu hospitalizacija.

U takvoj klimi mnogi su naučnici smatrali da je vladino potpuno ublažavanje mera bezobzirno.

Edmunds kaže da ovi podaci ne znače da se u Britaniji razvio kolektivni imunitet.

„Pad broja slučajeva donekle je bez presedana – u smislu da se taj trend pokazuje širom zemlje – jer takve situacije su zabeležene tek nakon lokdauna. Ipak, kolektivni imunitet manifestovao bi se na različitim mestima u različito vreme“, kaže on.

Uprkos tome što je oko 70 odsto odrasle populacije u Velikoj Britaniji potpuno vakcinisano protiv korona virusa, još uvek postoji velik broj osetljivih građana.

Najveći udeo infekcija javlja se među osobama starim od 16 do 24 godina, od kojih je većina ili nevakcinisana ili još nisu primile obe doze.

„Čini se da smanjenje broja slučajeva tokom dana implicira specifican temeljni uzrok. Ali taj uzrok može biti kombinacija mnogih stvari“, kaže Edmunds.

Prvo, pad bi se mogao činiti izraženijim zbog naglog porasta broja infekcija u Engleskoj sredinom jula, koji je bio uzrokovan Evropskim fudbalskim prvenstvom zbog kojeg su se mnogi ljudi okupljali u pubovima, barovima i domovima i na stadionima.

To je, kaže Edmunds, u skladu sa većom stopom infekcije među muškarcima u ovom trenutku.

Drugi glavni razlog pada broja slučajeva mogao bi biti kraj školske godine.

Mnoge škole u Engleskoj zatvorene su oko 23. jula.

Ipak, prerano je da bi se to pokazalo o službenim podacima o korona virusu.

No smanjenje broja slučajeva povezanih sa krajem školske godine već može biti očigledno jer su neki učenici sa nastavom bili gotovi nedelju dana ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.