U trendu

Epidemija se širi: Broj žrtava raste, konfuzne vesti o lekaru koji je otkrio virus

Broj žrtava epidemije koronavirusa u kineskoj provinciji Hubej porastao je na 618, pošto je još 68 osoba preminulo od posledica tog virusa, prenosi kineska državna televizija.

Kako navodi, zabeleženo je i dodatnih 2.447 slučajeva zaraženih u Hubeju, žarištu epidemije.

Time je broj zaraženih koronavirusom u toj provinciji porastao na 22.112, prenosi Rojters.

Konfuzne vesti o doktoru Liju, potvrda iz Vuhana: Preminuo

Nakon oprečnih informacija koje su tokom dana stizale o kineskom lekaru koji je među prvima upozorio na opasnost od koronavirusa u Vuhanu, iz bolnice gde je on radio stigla je zvanična potvrda da je on ipak preminuo.

Bolnica u Vuhanu gde je doktor Li Venliang (34) radio kao oftalmolog saopštila je da je on umro, preneo je Rojters.

Kineski mediji izazvali su ranije danas konfuziju pošto su uklonili izveštaje o smrti lekara Lija Venlianga i zamenili ih navodima da su u toku pokušaji da se spasi njegov život.

Kako prenosi Blumberg, objava kineskog tabloida „Global Tajms“, u kojoj se navodi da je lekar preminuo, obrisana je nešto kasnije sa društvene mreže „Weibo“.

Takođe, obrisana je još jedna objava Global Tajmsa, koji inače radi pod okriljem lista Komunističke partije „Pipls dejli“, a u kojoj je glavni urednik lista izrazio žaljenje zbog smrti doktora.

Hrvatski portal Index preneo nakon svih oprečnih vesti koje su sustizale jedna drugu tokom dana da se slučaj doktora Lija pretvorio u haos.

Li Venliang je bio jedan od prvih lekara koji su upozoravali na opasnost od koronavirusa u Vuhanu, ali su mu lokalne vlasti zamerile što je to činio, navela je agencija.

(Tanjug)