Er Srbija izmirila obaveze prema kreditoru „EA Partners 1“

BEOGRAD – Er Srbija izmirila je sve svoje preostale obaveze prema kreditoru „EA Parnters 1“ (Etihad Airways Partners 1) u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine, a koji je dospeo danas, saoptio je srpski avioprevoznik.

„Isplata ovog kredita predstavlja dokaz dobrog i odgovornog upravljanja Er Srbijom pre i tokom krize i tokom oporavka od posledica pandemije. Srpska nacionalna avio-kompanija će i nadalje ostati posvećena interesima svojih akcionara, zaposlenih i putnika i preduzimaće sve mere koje su neophodne da se zaštiti kompanija i osigura njen razvoj“, rekao je tim povodom generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

Kako kaže, tokom obustave komercijalnog putničkog saobraćaja Er Srbija je započela niz programa koji su usmereni na rad sa poslovnim partnerima, sprovođenje mera štednje i održanje likvidnosti, kao i poboljšanje poslovnih procesa i usluga za naše putnike.

Sa svim tim programima nastaviće se i u narednom periodu, poručio je on.

Zahvalio je svim partnerima, nadležnim institucijama i zaposlenima na razumevanju tokom saniranja štete od posledica pandemije korona virusa i dodao da je saradnja zajednice ključna, kao i da smo zajedno jači.

Srpska nacionalna aviokompanija je u saopštenju izrazila veliko zadovoljstvo činjenicom da je sredstva za isplatu preuzetih obaveza obezbedila samostalno.

To je postignuto, kako je navedeno, zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije korona virusa, kao i opsežnim merama štednje i racionalizacije poslovanja na svim nivoima u uslovima najveće krize u istoriji civilnog vazduhoplovstva, izazvane pandemijom.

Kažu da Er Srbija, bez obzira što od sredine marta do druge polovine maja nije mogla da obavlja komercijalne putničke letove, do današnjeg dana nastavlja da redovno izmiruje sve svoje obaveze prema kreditorima i dobavljačima u zemlji i inostranstvu.

S druge strane, napominju da je činjenica da je situacija i dalje vrlo složena i da se aviosaobraćaj u Evropi i svetu obnavlja mnogo sporije nego što se očekivalo.

Zato će Er Srbija nastaviti aktivne razgovore sa svojim strateškim partnerima, uključujući kreditore i strateške dobavljače, u dobroj veri da se kroz pregovore može doći do rešenja prihvatljivih za sve.
Za poslednjih gotovo sedam godina, od kada posluje pod sadašnjim imenom, Er Srbija je, kako navodi, doživela izuzetno veliku ekspanziju na svim poljima, uz poboljšanje ključnih pokazatelja, kažu u srpskoj aviokompaniji.

Posle restrukturiranja, koje je bilo moguće zahvaljujući sredstvima i iz ovog kredita, najveću ekspanziju kompanija je zabeležila baš u prethodnoj, 2019. godini, kada je prevezla rekordnih 2,81 miliona putnika i za svega godinu dana poletela do čak 23 nove destinacije, uz pokretanje saobraćaja sa dva nova aerodroma u Srbiji – Niša i Kraljeva.

Tokom prvih meseci 2020. godine, Er Srbija je nastavila sa rastom, pa je tako i u januaru i u februaru zabeležila preko 20 odsto više putnika, u poređenju sa istim mesecima prethodne godine.

Posle obnavljanja saobraćaja 21. maja ove godine, kompanija je ostala fokusirana na postepeno povećavanje intenziteta operacija gde je to moguće, uz zaštitu zdravlja putnika i zaposlenih.
Tokom krize izazavane pandemijom korona virusa sa kojom se suočila cela zemlja, Er Srbija je odmah reagovala i dala svoj puni doprinos, stavljajući sve svoje resurse na raspolaganje Republici Srbiji i njenim građanima.

Tokom vanrednog stanja, ali i posle njega, Er Srbija je evakuacionim i repatrijacionim letovima prevezla hiljade državljana Srbije, koji su se u trenutku izbijanja krize zatekli na aerodromima širom sveta.

Pored toga, specijalnim kargo letovima, nacionalni avioprevoznik je dopremio tone neophodne medicinske pomoći i opreme iz svih delova sveta, navedeno je u saopštenju Er Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.