U trendu

Erbas odbnovio planove, otvara nov pogon do kraja 2022.

PARIZ – Evropski proizvođač aviona Erbas obnovio je planove o postavljanju nove proizvodne linije u Tuluzu za svoj mlazni avion A321neo, u nadi da će fokusiranje na proizvodnju uskotrupnih letelica s jednim prolazom između sedišta izvući njegove fabrike krize izazvane korona virusom.

Erbas je saopštio danas da će nova linija, koja će biti postavljena u napuštenoj montažnoj hali u kojoj je nekada pravljen superdžambo A380, koji se više ne proizvodi, biti otvorena do kraja 2022. godine, prenosi Rojters.

Kompanija je odlučila 2019. godine da okonča proizvodnju tog najvećeg aviona na svetu, a poslednji A380 izašao je sa proizvodne trake u martu.

Erbas planira da deo zgrade „Žan-Lik Lagarder“, drugog najvećeg industrijskog objekta u svetu, iskoristi za uvođenje nove linije s najsavremenijom opremom kako bi zadovoljio potražnju za manjim aionima A321neo.

Evropski proizvođač aviona je ove planove suspendovao u aprilu prošle godine kada ga je izbijanje epidemije kovid-19 primoralo da smanji globalnu proizvodnju, što je naljutilo francuske sindikate koji su tražili da se od plana ne odustaje.

Tuluz, u kojem je sedište Erbasa, jedno je od četiri mesta u svetu u kojima se montiraju uskotrupni avioni ovog proizvođaca.

Trenutno su samo njegove linije u Hamburgu u Nemackoj i Mobajlu u Alabami opremljene da proizvode A321neo, koji dominira u prodaji u odnosu na velike verzije Boingovog modela 737 Max.

Nov pogon u Tuluzu, u kojem će biti zaposleno 500 ljudi, takođe će moći da se bavi proizvodnjom sestrinskog modela 320neo, kao i najnovije verzije modela A321XLR.

U saopštenju kompanije se navodi da Erbas namerava da se vrati na prekrizni nivo proizvodnje letelica s jednim prolazom između 2023. i 2025. godine. Pre pandemije, njegove fabrike proizvodile su rekordnih 60 jednotrupnih aviona mesečno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.