U trendu

Erste grupa očekuje privredni rast u 2021.

BEČ – Austrijska Erste grupacija optimistički gleda na tekuću godinu, a osnova za optimizam je prognozirani ekonomski rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi od tri do šest odsto.

S tim u vezi, kako se navodi u saopštenju, banka računa s manjim troškovima rizika i ponovo rastućom dobiti u 2021. godini.

„Optimista sam za 2021. godinu. Ove godine trebalo bi da imamo jasan privredni rast i prelaska sa minusa u plus“, naglasio je šef Erste grupacije Bernd Špalt.

Pandemija korona virusa donela je privredama centralne i istočne Evrope prošle godine recesiju, ali manju nego što se očekivalo.

Erste navodi da je Srbija s negativnim privrednim rastom od -1,1 odsto BDP-a blago pogođena, dok je hrvatska privreda pala za 8,5 odsto.

Takođe je i u Austriji privredni rast bio negativan, -7,2 odsto, a slično je i u drugim zemljama u kojima posluje Erste.

Erste grupacija za tekuću godinu vidi preokret, koji će najosetniji biti u Mađarskoj, kojoj se prognozira privredni rast od 5,5 odsto, te i Srbiji sa rastom od pet procenata.

I u Hrvatskoj, Rumuniji i Slovačkoj privredni rast biće veći od četiri odsto.

Usled ove privredne prognoze Erste grupacija očekuje za tekuću godinu bolje rezultate.

Erste ne očekuje da će doći do, često nagoveštanog, talasa stečaja.

„Ekonomski rast će biti i šansa za ekološki podsticaj i odlučujući napredak u digitalizaciji“; naglašava Špalt, koji je istakao da banka želi da podrži ekološke i digitalne projekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.