U trendu

EU deli više vakcina najugroženijim članicama

BRISEL – Većina država članica Evropske unije juče se složila da deo svojih predstojećih isporuka vakcina podeli sa pet zemalja EU koje su navele da su im najpotrebnije, a među njima je i Hrvatska.

Doze vakcina u EU obično se distribuiraju između 27 zemalja bloka na osnovu veličine populacije.

Posle višednevnih pregovora, ambasadori EU danas su se složili da promene taj sistem za 10 miliona doza BajonTek-Fajzer koje će biti isporučene u drugom tromesečju, tako da zemlje kojima su najpotrebnije prime više, prenosi Rojters.

Od tih 10 miliona doza, 2,85 miliona takozvanih „vakcina solidarnosti“ deliće pet zemalja, navodi se u saopštenju Portugalije, koja predsedava sastancima ambasadora EU.

Te zemlje su Bugarska, Hrvatska, Estonija, Letonija i Slovačka. Takođe će dobiti svoj proporcionalni udeo u ukupnih 10 miliona doza. Hrvatska će do početka leta dobiti dodatnih 747.000 doza Fajzerove vakcine protiv korona virusa, saopštila je ranije danas vlada te zemlje.

Tri države – Austrija, Češka i Slovenija – ostavile su svoj deo isporuka nepromenjenim.

Zemlje koje su se složile da redistribuiraju svoje vakcine su Belgija, Kipar, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Španija i Švedska, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.