EU osudila odluku SAD o zabrani putovanja

BRISEL, 12. marta ( Tanjug) – Evropska unija osudila je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa na 30 dana uvede zabranu putovanja iz Evrope u SAD.

„EU se ne slaže sa činjenicom da su SAD odluku o zabarni putovanja donele jednostranio i bez konsultacija“, naveli su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije.

Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen su u saopštenju poručuli da je koronavirus „globalna kriza“ koja nije limitrirana kontinetima i koja zahteva saradnju, a ne jednostrane poteze.

Čelnici najvažnjih EU institucija dodaju da Unija preduzima snažne akcije u cilju sprečavanja širenja COVID-19.

Američki predsednik Donald Tramp privremeno je obustavio putovanja iz delova Evrope u SAD na 30 dana, izuzev iz Velike Britanije, pod sve većim pritiskom da preduzme akciju zbog širenja koronavirusa.

U predsedničkoj proklamaciji, koje je kasnije objavljeno, navodi se da je privremeno zabranjen ulazak u zemlju isključivo putnicima iz 26 zemalja Šengenske zone, prenosi Bi-Bi-Si, ističući da to znači da ova mera ne utiče na određen broj evropskih zemalja, kao ni na Veliku Britaniju.

Kako je saopštio vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čed Vulf, to su zemlje Šengen zone: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska, prenosi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.