U trendu

EU ”telefonski samit” o korona virusu

BRISEL, 9. marta ( Tanjug) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je danas da će održati zajednički ”telefonski razgovor” s liderima EU o koordinisanju odgovora na epidemiju korona virusa.

Najava o ”telefonskom samitu” lidera EU došla je neposredno pošto je Savet EU uveo nove preventivne mere koje uključuju smanjenje broja sastanaka, obustavu poseta i ograničavanje broja ljudi koji prisustvuju radu Saveta EU u Briselu.

Zbog daljeg širenja korona virusa Savet EU je obavestio države članice da se od đanas, 9. marta, uvode nove preventivne mere.

”U Savetu i njegovim radnim telima smanjiće se broj sastanaka. Odluku o tome koji će se sastanci održati donosiće Predsedništvo”, navodi se u saopštenju Saveta.

Dodaje se da se ograničava broj članova delegacija koje učestvuju na sastancima, kao i da se otkazuju sve grupne posete i sastanci koji nisu od ključne važnosti.

Savet EU je ažurirao popis područja na koja se odnosi ograničenje putovanja za osoblje generalnog sekretarijata.

”Ovakve mere se uvode s obzirom da je virus prisutan u većini zemlja članica, uključujući Belgiju (u kojoj je sedište EU)”, navode u Savetu.
Dodaje se da će po potrebi biti uvedene i dodatne mere.

Evropski parlement takođe je ograničio broj satanka i ukinuo posete zgradama Evropskog parlamenta.

Zbog širenja korona virusa, zasedanje Evropskog parlamenta planirano za Strazbur održaće se u Briselu.

Predsedsednik Evropskog saveta Šarl Mišl je najavljujući ”telefonski konferencijisi poziv” liderima EU poručio da je saradnja među zemljma članicama neophodna u cilju zaštite zdravlja evropskih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.