U trendu

Evropska agencija odobrila deksametazon za lečenje Kovida-19

BRISEL – Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je korišćenje deksametazona za lečenje pacijenata obolelih od Kovida-19 koji imaju problema s disanjem.

Time je otvoren put da taj steroid postane drugi odobreni lek za lečenje zaraženih korona virsaopštila je, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih usom u Evropi, nakon remdesivira.

Evropska agencija naučnika, da ovaj lek može da se koristi za lečenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respirator.

Ispitivanje, pod nazivom „Recovery“ (Oporavak), koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško obolelih od Kovida-19.

Lek je, u međuvremenu, odobren u Japanu za primenu kod zaraženih korona virusom, prenosi Rojters.

Reč je o leku koji se koristi već decenijama, koji je jeftin i lako dostupan, a često se upotrebljava u lečenju niza

Lek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan, a često se upotrebljava u slučaju raznih upalnih stanja.

Kompanije sada mogu da se prijave za licencu kod svojih nacionalnih regulatora ili u Evropskoj agenciji za lekove za proširenu upotrebu leka, prenosi SEEbiz.

EMA navodi i da je preporučena doza za odrasle i adolescente, stariji od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, šest miligrana dnevno kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lekove i pritom obično sledi preporuke EMA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.