Evropski parlament vraća se u sedište Strazbura

BRISEL – Sednice Evropskog parlamenta od juna će se ponovo održavati u svom sedištu u Strazburu, saopšteno je iz kabineta predsednika EP Davida Sasolija.

Evropski poslanici nisu lično prisustvovali plenarnim sednicama u francuskom gradu više od godinu dana zbog pandemije korona virusa, prenosi briselski Politiko.

Poboljšana epidemiološka situacija i napredak postignut u kampanji vakcinacije omogućava poslanicima Evropskog parlamenta da se vrate u glavno sedište parlamenta.

Planovi za povratak u Strazbur na zasedanje poslednji su put napravljeni u septembru 2020. godine, da bi bili otkazani nedelju dana ranije zbog zahteva za karantinom sa kojim bi se poslanici Evropskog parlamenta suočili po povratku u Brisel.

Kako se navodi, mnogi poslanici u Evropskom parlamentu protive se tome da sedište parlamenta bude u drugom gradu u odnosu na ostale evropske institucije, što je u pre pandemije znacilo, „putujući cirkus“ između Brisela i Strazbura nekoliko puta godišnje.

Dodaje se i da je do sada nekoliko glasanja održano u pokušajima da se promeni ova postavka, koja je predviđena ugovorima o EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.