U trendu

Exit: Festivali nisu mesta masovnog širenja virusa

NOVI SAD – Studija urađena tokom istraživanja u Novom Sadu u vreme Exit festivala pokazala je da nijedan učesnik studije nije bio zaražen korona virusom, ali i da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu.

Zaključak je da Exit festival nije mesto masovnog zaražavanja virusom, što je potvrdio i direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Cilj istraživanja je bio da proceni uticaj održavanja Exit festivala na sireje virusa, ali i stepen efikasnosti „Safe Events Serbia“ bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen na festivalu.

Preliminarni rezultati su, dakle, potvrdili da festivali nisu mesta masovnog širenja virusa, sapštili su iz Exit festivala.

Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod rukovodstvom šefa istraživačkog tima epidemiološkinje doc. dr Marije Milić, koja je kazala da je to bila jedinstvena prilika da se dođe do novih naučnih saznanja o virusu.

„Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među učesnicima studije, a detaljnije rezultate studije očekujemo uskoro“, izjavila je Milić.
Testiranje je obavljeno od 8. do 10. jula i samo jedna osoba je bila pozitivna i njoj je onemogućen ulazak na festival.

Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana od 15. do 17. jula i nijedna osoba nije bila pozitivna na Kovid-19!
Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani, kažu organizatori.
U Evropi je do sada sprovedeno niz istraživanja na manjim događajima i takođe su sva pokazala da uz ograničenja koncerti i festivali nisu rizična mesta za prenošenje Kovida-19.

Istraživanje na Exitu je prvo koje urađeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina hiljada ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom sveta.
„Istraživanje s Exita dokazuje da se i tokom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno bezbedno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi celokupne muzičke industrije za daleko bolji tretman u evropskim i svetskim državama nego što je to do sada bio slučaj“, kazao je osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević.

On je pozvao celu ivent industriju da udruži snage i izbori se za fer tretman naše scene na svetskom nivou.
Inače, mere ograničenja ulaska na Exitu su primenjivane rigorozno, izvršeno je preko 16.111 provera posetilaca sa Digitalnim zelenim sertifikatom, od kojih je čak 95 odsto njih imunizovano vakcinacijom.

Za sve koji nisu posedovali validan Digitalni zeleni sertifikat, organizovano je besplatno testiranje. Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05 odsto testiranih.

Posetioci iz inostranstva su proveravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u zemlju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.