U trendu

Fajzer-BioNTek: Treća doze vakcine efikasna 95,6 odsto

BERLIN – Fajzer Inc i njegov nemački partner BioNTek SE saopštili su danas da su podaci iz ispitivanja faze III pokazali visoku efikasnost treće doze njihove vakcine protiv kovid-19, uključujući i protiv delta varijante.

Oni su naveli da je ispitivanje urađeno na 10.000 ispitanika starih 16 ili više godina, pokazalo 95,6 odsto efikasnosti u borbi protiv korona virusa, u periodu kada prevladava delta soj.

Kompanija Fajzer je saopštila da efikasnost njene vakcine koja se daje u dve doze opada tokom vremena, pozivajući se na studiju koja je pokazala 84 odsto efikasnosti sa maksimalnih 96 procenata četiri meseca nakon primanja druge doze.

Neke zemlje su već započele sa planovima za davanje treće doze.

Kompanije su navele da je srednje vreme između primanja druge i treće doze ili placeba u studiji bilo oko 11 meseci i dodale da je bilo samo pet slučajeva oboljevanja od kovid-19 u grupi koja je primala treću dozu, u poređenju sa 109 slučajeva u grupi koja je primala placebo.

„Ovi rezultati pružaju dodatne dokaze o prednostima treće doze jer želimo da zaštitimo ljude od ove bolesti“, naveo je u saopštenju izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar