Fajzer potvrdio da smanjuje isporuke vakcine za Evropu

OSLO – Američka farmaceutska kompanija Fajzer potvrdila je danas da će privremeno smanjiti isporuke vakcine protiv korona virusa za Evropu, dok ne poveća kapacitet proizvodnje na dve milijarde doza godišnje.

„Privremeno smanjenje isporuka pogodiće sve evropske zemlje“, rekla je portparol Fajzera u Danskoj Line Feders.

Ona je za AP navela da će Fajzer povećati proizvodnju u svojoj fabrici u Puru u Belgiji, zbog čega će biti neophodno prilagodavanje postrojenja i procesa u fabrici koja zahtevaju nova ispitivanja kvaliteta i odobrenja vlasti.

„Zbog toga će evropskim zemljama krajem januara i početkom februara biti dostupno manje doza vakcina“, rekla je Feders.

Iz Norveškog instituta za javno zdravlje saopštili su ranije danas da su saznali da će isporuke biti smanjene, što je, dodaju, posledica ograničenja proizvodnje u Fajzeru čiji je cilj povećanje kapaciteta na dve milijarde doza vakcine godišnje u odnosu na trenutnih 1,3 milijarde.

Naveli su i da su očekivali da dobiju 43.875 doza vakcina od Fajzera naredne nedelje, ali da će, po svoj prilici, sada dobiti 36.075 doza.

„Još nije jasno koliko će vremena biti potrebno pre nego što Fajzer ponovno dosegne maksimalan kapacitet proizvodnje“, poručuju iz norveškog instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.