U trendu

Fauči: Delta soj uzrok novih slučajeva Kovida 19 u Americi

VAŠINGTON – Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je da je delta soj koronavirusa uzrokovao više od 80 procenata novoobolelih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

„Odobrene vakcine su više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprečavanju hospitalizacija i smrti“, rekao je Fauči jedan od članova tima tima Bele kuće za reagovanje na pandemiju Kovida 19, tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa.

Pretres je, izvestila je agencija Rojters, obeležila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faučija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbeđuje novčana sredstva za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Vuhanu – početnom epicentru globalne pandemije Kovida, prenosi Glas Amerike.

Poreklo koronavirusa postala je tema žustrog partijskog sukobljavanja u SAD. Republikanci su podsticali sprovodenje istraživanja o tome da li je razvijen u laboratoriji kineskom gradu Vuhanu.

Delta soj koronavirusa otkriven je u Indiji početkom 2021. Od tada je postao dominantna verzija virusa u Sjedinjenim Državama i drugim državama. Do sada je otkriven u više od 90 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.