Fauči: Novi soj i u SAD, čim počnemo da ga tražimo

VAŠINGTON – Novi soj kovid-19, potvrđen u više slučajeva u Velikoj Britaniji, verovatno je već prisutan u Sjedinjenim Državama, izjavio je direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči.

„Morate to da pretpostavite, kada vidite da je prilično rasprostranjeno u državi poput Velike Britanije, postoje i mutacije koje vidimo u Južnoj Africi, a s obzirom na putovanja širom sveta, ne bih se iznenadio da je već ovde“, rekao je Fauči u razgovoru sa novinarkom Džudi Vudraf za PBC, prenosi CNN.

On je istakao i da je verovatno da će novi soj COVID 19 biti nađen u SAD „čim počnemo da ga tražimo“.

Fauči je pojasnio da, budući da je novi koronavirus iz grupe RNK virusa, koji često mutiraju, da „većina mutacija nema funkcionalni značaj, a ova bi mogla da omogući virusu brže širenje“.

Fauči je dodao da do sada nema potvrda da novi soj izaziva veću smrtnost i da nema uticaja na efikasnost vakcine koja se trenutno koristi.

Glavni američki epidemiolog je mišljenja da je zabrana putovanja u Veliku Britaniju preuranjena jer nema dovoljno dokaza koji bi opravdali „zaključavanje putovanja“.

Fauči je zaključio da bi mogućnost uvođenja obaveznog testiranja putnika iz Velike Britanije bila dosta efikasnija mera, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.