U trendu

Fauči predlaže zaključavanje za Indiju

NJU DELHI – Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči preporučio je Indiji da uvede mere zaključavanja na nekolliko nedelja kako bi zaustavila širenje korona virusa.

„Ovaj virus nam je pokazao da će, ako se prepusti sam sebi, eksplodirati u društvu“, upozorio je Fauči u intervjuu za list „Indijan ekspres“.

„Niko ne voli da zaključava zemlju…Ali ako to učinite na samo nekoliko nedelja, mogli biste imati značajan uticaj na dinamiku širenja“, poručio je Fauči, prenosi Glas Amerike.

Broj novozaraženih korona virusum u Indiji danas je neznatno pao, ali je broj smrtnih slučajeva porastao za rekordnih 3.689. Istovremeno, još jedna indijska država uvela je karantin.

Indijske vlasti su registrovale 392.488 novih slucajeva u protekla 24 sata, dok je ukupan broj zaraženih premašio 19,5 miliona. Od korona virusa do sada je preminulo 215.542 ljudi.

Bolnice, mrtvačnice i krematorijumi su prepuni, nakon što je u Indiji više od 10 dana zaredom zabeleženo najmanje 300.000 novozaraženih. Mnoge porodice moraju same da traže lekove i kiseonik.

Restrikcije su uvedene u gotovo 10 indijskih država i teritorija, dok nacionalna vlada i dalje okleva da uvede karantin u celoj zemlji, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.