FBI istražuje mašinske telefonske poruke glasačima da 'ostanu kod kuće'

Birači širom SAD primili su anonimne mašinske telefonske pozive uoči predsedničkih izbora koji su u toku, s upozorenjem da „ostanu na sigurnom i budu kod kuće“, a zvaničnici kažu da bi to moglo imati cilj da uplaši birače.

FBI istražuje poreklo tih poziva, rekao je u utorak novinarima visoki zvaničnik Odeljenja za državnu bezbednost.

Kratki pozivi kompjuterizovanim ženskim glasom nisu pominjali izbore, ali s obzirom na vreme, poruka je jasna, kažu gradjani, ne skrivajući da ih je to uznemirilo.

Automatizovani pozivi upućeni su stanovnicima u čak gotovo 90 odsto SAD po analizi tehnološke kompanije „YouMail“ koja proizvodi softver za suzbijanje mašinskih telefonskih poziva, obilno korišćenih za reklamiranje robe i usluga. Nalazi te firme su objavljeni u utorak u listu „Vašington post“.

„YouMail“ je otkrio da su ti pozivi biračima da ostanu kod kuće počeli letos, ali se njihov broj dramatično povećao poslednjih nedelja. Samo u oktobru bilo je 10 miliona tih poziva.

Alek Kuilisi, izvršni direktor „YouMaila“, rekao je da ko god da je kreirao te „robo-pozive“, koristio je sofisticiranu taktiku, tehnički prikrivajući svoj identitet i lokaciju. Sama sadržina poziva ukazuje da je cilj stvaranje zbunjenosti i straha, a „to bi moglo biti naznaka ko to radi“, rekao je on.

„Nije 12-godišnjak s računarom. Osećam kao da je to možda nešto državno“, rekao je Kuilisi.

Zvaničnik Državne bezbednosti, koji ne želi da mu se objavi identitet, upozorio je da „robotskih poziva te vrste ima tokom svakih izbora“ i savetovao ljude „da se ne uznemiravaju i da glasaju“.

Zvaničnici su upozorili na jedan poseban niz robotskih poziva u utorak glasačima u Flintu u Mičigenu, uz lažnu tvrdnju da mogu glasati i u sredu jer su u utorak dugački redovi na biračkim mestima. U stvari, utorak je poslednji dan za glasanje.

Državna tužiteljka Mičigena, Dana Nesel, ukazala je da je to „pokušaj suzbijanja glasanja“ i poručila gradjanima: „Ne verujte lažima!“.

Mičigen je kritična država na koju su se predsednik Donald Tramp i njegov takmac na izborima, bivši potpredsednik SAD, Džozef Bajden usmerili u poslednjim danima kampanje. Flint je u velikoj meri opredeljen za Demokratskus stranku i većina stanovnika su crnci.

Pored toga, Nesel je 1. oktobra podigla optužnicu protiv dvojice političkih operativaca optuženih za organizovanje niza robotskih poziva „usmerenih na suzbijanje glasanja“ na izborima. Ti pozivi su bili upućeni na skoro 12.000 stanovnika područja Detroita, rekla je ona.

U tim pozivima se lažno tvrdilo da glasanje putem pošte omogućava da lični podaci glasača dospeju do policije i poverilaca, i da dovedu do „obavezne vakcinacije“ protiv korona virus, rekla je Nesel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.