U trendu

FDA: Odobrena upotreba vakcine Džonson i Džonson

VAŠINGTON – Savetnici za vakcine pri Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) odobrili su juče upotrebu vakcine kompanije Džonson i Džonson protiv korona virusa, javio je CNN.

FDA i Odbor za biološke proizvode su javno glasali da se vakcina odobri za hitne slučajeve za osobe starije od 18 godina.

Ukoliko bord FDA ispoštuje preporuku, a sva je prilika da će se to desiti već danas, vakcina kompanije Džonson i Džonson biće treća koja je odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama, a od Moderne i Fajzera se razlikuje po tome što sadrži samo jednu dozu i može da se čuva u običnim frižiderima, odnosno ne zahteva ekstremno niske temperature.

Vakcina, koju je napravila podružnica Jansen, klinički je testirana na više od 44.000 osoba u SAD, Južnoj Americi i Latinskoj Americi.

Globalno, pokazala je efikasnost od 66 odsto u sprečavanju srednjeg i težeg oblika kovida.

Kada je reč o testovima koji su rađeni u SAD, efikasnost je bila 72 odsto, a 85 odsto je efikasna protiv razvijanaj teškog oblika kovida.

Niko ko je dobio vakcinu tokom testiranja nije umro, dodaje CNN, a očekuje se da bi građani Amerike mogli da počnu da primaju doze Džonson i Džonson već od sledećeg ponedeljka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.