U trendu

FDA odobrila treću dozu Fajzer vakcine za starije od 65 god

VAŠINGTON – Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je dodatnu dozu Fajzer-Bajontek vakcine protiv korona virusa za Amerikance starije od 65 godina i građane koji su većem riziku od bolesti.

Buster doza će se davati najmanje šest meseci posle druge doze vakcine, a dozvola se odnosi na ljude koji su najpodložniji težim oblicima bolesti i na one koji su izloženi korona virusu na svojim radnim mestima, prenosi Rojters.

Savetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mogao bi danas da glasa o upotrebi treće doze vakcine, izjavio je jedan zvaničnik agencije.

Predsednik Džo Bajden najavio je u avgustu da njegova administracija namerava da ove nedelje počne davanje dodatnih doza Amerikancima starijim od 16 godina, ako dobije odobrenje FDA i CDC.

Savetnici Uprave za hranu i lekove u petak su glasali da preporučuju buster dozu Amerikancima starijim od 65 godina i onima koji imaju veći rizik od ozbiljne bolesti, ali su ubedljivom većinom odbacili inicijativu o davanju dodatne doze opštoj populaciji.

Komisija je zaključila da nema dovoljno dokaza da podrži davanje bustera starijim od 16 godina, koji su drugu dozu dobili pre najmanje šest meseci i zatražila dodatne podatke o bezbednosti.

Najviši članovi FDA su podeljeni po pitanju potrebe za buster dozom u opštoj populaciji. Direktorka agencije Dženet Vudkok zalaže se za dodatne doze, dok neki od najviših naučnika FDA tvrde da sadašnji dokazi to ne podržavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.