Ferguson: Indijski soj manje zarazniji od očekivanja

LONDON – Britanski epidemiolog Nil Ferguson rekao je danas da je mogućnost prenosa indijskog soja korona virusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

„Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda ipak usporiti“, saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Impirijal koledža, prenosi Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson u petak je upozorio da bi pojava indijskog soja mogla poremetitii planove za ukidanje potpunog zaključavanja u zemlji do 21. juna.

Džonson je pojasnio da ako se utvrdi da je indijski soj samo neznatno prenosiviji od britanske varijante, tada bi se ublažavanje mera moglo nastaviti kako je planirano, ali neka značajnija infektivnost soja virusa B.1.617.2 bi mogla da ga natera da preispita planove.

Ferguson, koji je član vladinog savetodavnog tela za hitne slučajeve (SAGE),rekao je da je nezahvalno sada procenjivati koliko će indijska varijanta nadmašiti britanski soj i da je za to potrebno više podataka.

On je naglasio i da postoje neki nagoveštaji da se ona lakše prenosi među vakcinisanim ljudima, ali i da je za takvu potvrdu potrebno više naučnih podataka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.