U trendu

Festival koreografskih minijatura 27. decembra onlajn

BEOGRAD – Festival koreografskih minijatura (FKM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) biće predstavljen kroz takmičarski program onlajn u nedelju, 27. decembra, u 20 časova na YouTube kanalu festivala.

Reprize programa 24. izdanja festivala će se emitovati 1. i 2. januara 2021. godine na istom kanalu, sa početkom u 17 časova.

U izmenjenom konceptu, direkcija festivala selektovala je 11 koreografija kratkog formata, a izabrani koreografi su – Nevena Antić, Aleksandra Arizanović, Jovana Stojić, Jana Milenković, Marija Obradović, Miloš Cile Mitić, Marina Miletić, Uroš Petronijević, Stefan Filipović sa Nikolom Plankom, Predragom Dedićem i Anđelom Žugić, Vladimir Čubrilo sa Joanom Knežević i Mina Ćirić.

Svi plesači će na 24. izdanju smotre pod sloganom “Testiraj se na igru” prikazati kreativnost, veštinu, umeće i strast igre.

Manifestacija se održava u znak podrške domaćim koreografima i izvođačima koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti zbog napada pandemije korona virusa.

Umesto tri glavne festivalske nagrade, takmičari su nagrađeni identičnim novčanim iznosom, a jedino će moći da se takmiče za Nagradu publike, za koreografiju sa najviše lajkova na društvenim mrežama.

Takođe, prisutna je i jedinstvena nagrada “Ohrabrenje” što podrazumeva podršku za realizaciju celovečernje predstave, koja će premijerno biti izvedena kao revijalni program narednog 25. izdanja festivala.

Iz FKM napominju da je 24. izdanje realizovano sa 60 odsto umanjenim sredstvima i posebno izdvajaju ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene.

Iz tog razloga pozivaju stvaraoce da ne odustaju od stvaranja, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.