U trendu

Festival ,,Teatar na raskršću“ od danas u Nišu

NIŠ – Drugo izdanje pozorišnog festivala ,,Teatar na raskršću“ biće svečano otvoreno večeras u Narodnom pozorištu Niš, gde će se do 14. septembra odigrati devet predstava iz Srbije i regiona.

Uoči otvaranja festivala prisutnima će se obratiti gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor NP Niš i koselektor festivala Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i reditelj.

Zvaničan početak manifestacije će obeležiti Vasilka Bumbarova, teatrološkinja i član saveta Festivala, koja je pripremila govor na temu „Teatar na raskršću u doba korona virusa“.

Između ostalog ona će skrenuti pažnju da je maska ponovo simbol vremena i da u pozorištu danas svi nose maske“, zapisala je Bumbarova.

„Teatar je svetlo u tunelu, teatar rađa nove oblike, teatar je živ, teatar je večan, teatar je Ljubav“, istakla je teatrološkinja.

Nakon ceremonije otvaranja sledi premijerno izvođenje predstave ,,Čudo Svetog Georgija“ u režiji Nikole Zavišića, po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog, a komad je rađen u koprodukciji dva pozorišta, iz Plevena, Bugarska i Arada, Rumunija.

U ovim gradovima je premijera gde igraju i niški glumci, bila izvedena tokom juna. Sutra veče na programu je drama „Za sada je sve OK“ u produkciji Kruševačkog pozorišta, u režiji Snežane Trišić, a dan kasnije novija predstava Beogradskog dramskog pozorišta – „Dan kada ja nije više bilo ja“, rediteljke Tare Manić.

U pratećem programu festivala biće dva dana zaredom izvedena kratka predstava „Heroji 4:33“ (Narodno pozorište “Jordan Hadži Konstantinov – Džinot”, Veles, Severna Makedonija) u Velikoj sali Oficirskog doma.

Čuveno delo „Život je san“ Pedra Kalderona de la Barke gostuje 10. septembra iz Teatra “Zong” iz Sofije (Bugarska).

Subota, 11. septembar je rezervisana i za prateći program, a to je promocija dva poznata časopisa za pozorišnu umetnost „Scena“ i „Teatron“, kao i izdanja Sterijinog pozorja, gde će učestvovati pozorišni umetnici Miroslav Radonjić i Miloš Latinović.

Uz sve navedeno, biće organizovana i prezentacija knjige “Intertekstualna pletisanka: O konstituciji lika Laze Kostića” Milivoja Mlađenovića.

Niška publika će uveče gledati predstavu „Kons: Novo doba“ u produkciji Prešernovog gledališča Kranj, Slovenija.

U nedelju, 12.09., ljubitelji vrhunskih dramskih umetnika će se podsetiti velikog glumca Nebojše Glogovca kroz promociju monografije o njemu, iz pera Tanje Nježič, koji nas je prerano napustio početkom 2018. godine.

Takođe, u planu je i promocija monografije “Aleksandar Đorđević: Uvek ispočetka” Dragane Bošković, o veoma produktivnom filmskom, televizijskom i pozorišnom reditelju.

Tog dana u Glavnom programu biće izvedena drama „Pazi na prazninu“ Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, dok će veče kasnije na pozornici biti istaknuta predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“? (SNP, Novi Sad).

Poslednji dan 14. septembra, biće obeležen sa pratećim delom programa u kome će gostovati neobična hrvatska drama “Saundtrek za film koji nije snimljen” Radio Teatra Bajsić i prijatelji, iz Zagreba.

U tom scenskom delu glumi i srpski muzičar Kralj Čačka, a predstava će se igrati u dvorištu univerziteta – bašti Banovine.
Sledi svečano uručenje nagrada, kao i izvođenje predstave „Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda“ (Severni Teatar Satu Mare – Mihaj Rajku trupa, iz Rumunije).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.