FIC: Fokus u 2021. ostaje na ubrzanju reformi

BEOGRAD – Prioriteti u radu Saveta stranih investitora (FIC) ostaće i u 2021. godini dalje ubrzanje reformi, odnosno nastavak i ubrzanje pristupnih pregovora sa EU, rad na održivoj fiskalnoj konsolidaciji i unapređenje primene zakona, poručeno je sa redovne godišnju sednice Skupštine FIC-a.

Predsednik FIC-a i generalni direktor Telenora Majk Mišel je istakao da će fokus biti na deset ključnih zakonskih oblasti koje Savet vidi kao prioritetne, a to su porezi, rad, inspekcija i bezbednost hrane, infrastruktura i građevinarstvo, zdravlje, stečaj i devizno poslovanje, digitalizacija i e-trgovina, navodi se u saopštenju.

Mišel je na sednici Skupštine, koja je zbog epidemioloških prilika održana onlajn, rekao da je ponosan što je 2020. sav posao FIC-a urađen uz aktivno angažovanje članica Saveta, koji okuplja preko 120 kompanija iz raznih krajeva sveta, udruženih oko istog cilj – stvaranje predvidivog, konkurentnog i održivog poslovnog okruženja u Srbiji.

Na godišnjoj sednici Skupštine razmotrene su prethodne aktivnosti i usvojeni Godišnji i Preliminarni finansijski izveštaji za 2020. godinu.

Istaknuto je da su u proteklih 11 meseci, obeleženih pandemijom koronavirusa, glavni ciljevi FIC-a bili da se osigura zdravlje i bezbednost zaposlenih, održi kontinuitet poslovanja i da se kompanije brzo i efikasno prilagode novim okolnostima.

Iz Saveta napominju takođe da im je ova godina donela i nekoliko novina: reorganizaciju radnih odbora, kako bi se povećala njihova efikasnost i sveukupni pristup temama; pokretanje novog događaja „FIC Insight“, s prezentacijama odabranih, važnih, novih pravnih akata zainteresovanim članicama FIC-a, i prilagođavanje publikacije „Bela knjiga“, čije izdanje 2020. godinu, umesto ocena, odražava uticaj pandemije na sva relevantna regulatorna područja i rangira preporuke prema hitnosti njihovog usvajanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.