U trendu

Fič potvrdio BB+ rejting S. Makedonije uz negativne izglede

SKOPLJE – Međunarodna agencija za ocenu kreditnog boniteta država, Fič Rejtings, potvrdila je Severnoj Makedoniji kreditni rejting za dugoročno zaduživanje na ‘BB +’ uz negativne izglede.

Prema saopštenju Fiča, kreditni rejting Severne Makedonije je odraz pokazatelja povoljnog upravljanja zemljom, razvojem uslova života ljudi i lakoće poslovanja, koji su podržani doslednom makroekonomskom i fiskalnom politikom koja podupire dugotrajnu vezanost deviznog kursa za evro, prenosi portal Seenews.

„Proces pristupanja EU pomaže da se usidri politika i podrži izvoz i priliv stranih direktnih investicija. Ovi faktori su u ravnoteži sa velikom izloženošću javnog duga riziku od deviznog kursa, evroizacije bankarskog sektora i visoke strukturne nezaposlenosti, koja je posledica neusklađenosti veština radne snage i velike neformalne ekonomije“, naveo je Fič u obrazloženju.

Negativni izgledi su odraz daljih negativnih rizika po kratkoročni rast i javne finansije zbog uticaja pandemije korona virusa, jer je broj slučajeva kovida-19 i dalje visok, a kampanja vakcinacije kasni, objašnja se u saopštenju rejting agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.