U trendu

Filipče: Uskoro ćemo znati kada stižu kineske i ruske vakcine

SKOPLJE – Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana objaviti datume dolaska kineske i ruske vakcine u tu zemlju.

„Radije ne bih sada nagađao“, rekao je ministar Filipče, napominjući da se, uprkos kašnjenju, nada da će se razgovori sa proizvođačima vakcina „završiti što pre“, prenosi makedonska agencija MIA.

Obraćajući se novinarima nakon službenog otvaranja Gostivarovog novog modularnog centra, Filipče je rekao da se očekuje da će Fajzer potpisati nacrt sporazuma.

Nastavili su se i intenzivni razgovori sa ruskim i kineskim proizvođačima kako bi saznali kada će isporučiti vakcine za koje se vlada složila da ih kupi, rekao je on.

Filipče nije isključio nova ograničenja, ali je rekao da se trenutno ne razmatra nijedno.

„Postoji blagi porast (slučajeva korona virusa), što ne predstavlja rizik za bolničke ustanove, ali je svakako razlog da građani budu vrlo oprezni“, naglasio je ministar zdravlja.

Od 3.816 ljudi testiranih na koronavirus u protekla 24 sata, 721 je dobilo pozitivan rezultat, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Većina novih slučajeva kovid-19 – 334 – dijagnostikovana je u Skoplju.

U protekla 24 sata u Severnoj Makedoniji od virusa se oporavila 171 osoba, a sedam osoba je umrlo.

Od početka epidemije, Severna Makedonija je izvršila ukupno 519.985 testova, zabeleživši 102.482 slučaja kovid-19 i 91.066 oporavka. Broj žrtava dostigao je 3.126, javlja MIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.