Filipinski predsednik Duterte blokira Senat oko vakcina

MANILA – Filipinski predsednik Rodrigo Duterte naredio je šefu svog vojnog obezbeđenja da ignoriše poziv Senata da ispita njegove telohranitelje zbog imunizacije neodobrenom vakcinom za kovid-19.

Senat planira da sprovede istragu o vladinom planu vakcinacije sledeće nedelje, a neki senatori žele da se pojavi šef Predsedničke bezbednosne grupe (PSG) i objasni postupke jedinice, za koje su rekli da su nezakoniti.

„Nemojte da se odazovete pozivu“, poručio je Duterte šefu PSG-a, generalu Hesusu Duranteu, u sinoćnjem televizijskom obraćanju, prenosi CNN.

General Durante je prošle nedelje rekao da je nekolicina članova jedinice koristila vakcinu „u dobroj nameri“ jer nisu mogli da dozvole da čekaju regulatorno odobrenje, dodajući da je predsednik o tome obavešten tek posle.

On nije objavio o kojoj vakcini se tačno radi, niti rekao kako je dobijena.
Filipinska Uprava za hranu i lekove nije odobrila vakcinu protiv kovid-19 , što uvoz, distribuciju i prodaju vakcine protiv korona virusa u zemlji čini nezakonitom

Ta agnecija upozorila je na potencijalne opasnosti od upotrebe takvih vakcina, kao i da sarađuje sa Carinskim agencijom kako bi utvrdila kako su vakcine unesene u zemlju, prenosi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.