U trendu

FoNet odebacuje ocenu profesora Kona o politizaciji

Novinska agencija FoNet odbacila je danas stav profesora Predraga Kona da je odluka te agencije da odustane od postavljanja pitanja elektronskom poštom članovima stručnog tima za borbu protiv korona virusa „politizacija“, okarakterisavši takav pristup kao diskvalifikaciju.

„Kao što se s pravom protivi politizaciji konferencija članova stručnog tima, tako bi dr Kon i sam trebalo da se uzdrži od politizacije postupka naše agencije“, navodi u saopštenju glavni i odgovorni urednik FoNeta Zoran Sekulić.

U saopštenju koje prenosi dnevnik Danas, navedeno da je „takav postupak zasnovan isključivo na profesionalnim i interesima javnosti, jer se FoNet i na sopstvenom primeru uverio da pitanja postavljena elektronskom poštom otvaraju prostor za njihovu selekciju, prećutkivanje ili izbegavanje konkretnih odgovora“.

„Verujemo da je uglednom epidemiologu promaklo da FoNet ne bojkotuje konferencije stručnog tima, već sa njih svakodnevno i detaljno posredno izveštava, na osnovu televizijskih prenosa. Odustali smo jedino od postavljanja pitanja elektronskom poštom i zato što takav način komunikacije sa novinarima ne smatramo konferencijama za medije, već obraćanjem javnosti članova stručnog tima“, navodi se u saopštenju.

Iz te novinske agencije dodali su da je dr Konu na raspolaganju i saopštenje Evropske federacije novinara (EFJ), koja ukazuje „da je Srbija uvela lošu praksu održavanja konferencija za štampu tokom pandemije virusa korona, na kojima ne prisustvuju novinari, već moraju unapred da pošalju pitanja“.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon odluku FoNeta da na konferencijama Kriznog štaba više ne postavlja pitanja, kao i odluku lista Danasa da se solidariše sa njim, ocenio je kao politizaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)