U trendu

Forum Unije za medjunarodnu televizijsku saradnju na Putu svile u Pekingu

Mediji igraju nezaobilaznu i nezamenjivu ulogu u zajedničkoj izgradnji Pojasa i puta i unapredjenju medjunarodne saradnje, ocenili su učesnici foruma Unije za medjunarodnu televizijsku saradnju na Putu svile u Pekingu.

Kako je prenela  Kineska medijska grupa (CMG), ovogodišnji forum Unije za medjunarodnu televizijsku saradnju na Putu svile održan je juče pod motoom „Produbljivanje saradnje i zajedničko reagovanje na izazove“.

Skup je održan kombinacijom video linka i konferencije u sali, a učestvovalo je više od 150 predstavnika iz 70 medijskih institucija iz više od 40 zemalja i regiona.

Na forumu, koji organizuje Kineska medijska grupa, istaknuto je da praksa u potpunosti pokazuje da zajednička izgradnja Pojasa i puta predstavlja važnu platformu za unapredjenje globalizacije i zajedničkog razvoja, dajući kineski doprinos reformama i gradnji sistema globalnog upravljanja.

Predsednik Kineske medijske grupe Šen Haisijung je u pozdravnoj reči naveo da su za pobedu nad pandemijom korona virusa neophodni zajednički napori, solidardnost i saradnja kao i insistiranje na ideji zajedničke budućnosti čovečanstva.

„Verujemo u snagu istine, pravde i ljudske topline. Duh Puta svile pokazuje snažniju vitalnost, a uloga Unije za medjunarodnu televizijsku saradnju na Putu svile, kao značajne platforme za medjunarodnu medijsku saradnju postajaće još istaknutija“, rekao je Šen koji je i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CK KPK i predsednik Unije za medjunarodnu televizijsku saradnju na Putu svile. 

On je dodao da će „Kineska medijska grupa zajedno sa partnerima unaprediti razmene različitih civilizacija, suočavati se sa prilikama i izazovima u dobu integrisanih medija i nepokolebljivo ići putem solidarnosti, saradnje i uzajamne koristi“. 

Na forumu je objavljen izveštaj o radu Unije u 2020. godini, napravljen osvrt na rezultate u saradnji u proteklih više od godinu dana i odredjena težišta rada Unije u narednom periodu.

Takodje je premijerno prikazan dokumentarni film „Čangan ka Rimu“ koji priča o razmenama istočne i zapadne civilizacije i značaju poštovanja i očuvanja različitosti civilizacija. Dokumentarni film je najvažniji ovogodišnji rezultat zajedničke produkcije članica Unije, rečeno je.

Unija za medjunarodnu televizijsku saradnju na Putu svile je osnovana 2016. godine i prva je medjunarodna medijska unija filmskih i televizijskih institucija u okviru kineske inicijative Pojas i put.

Unija broji 136 članica i partnera iz 60 zemalja i regiona, od kojih je gotovo 60 odsto iz zemalja G20.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.