FRA: Manje pacijenata na intenzivnoj prvi put posle 15 dana

PARIZ – U Francuskoj je u subotu zabeleženo 23.924 novih slučajeva korona virusa, što u odnosu na nekoliko prethodnih dana predstavlja blagi porast broja obolelih.

U petak su, na primer, registrovana 23.392 novoobolela, a prošle subote 21.406, javlja „Gardijan“.

Međutim, broj pacijenata na intenzivnoj nezi je smanjen za 16, pa se na odeljenjima intenzivne nege sada nalazi 2.896 osoba.

Ovo je prvi pad broja pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega posle dve sedmice, kada je svakodnevno povećavan za 20, javlja Rojters

Broj pacijenata na intenzivnoj nezi ključni je faktor od kojeg zavisi sposobnost zdravstvenog sistema da se izbori s pandemijom.

Francuske vlasti saopštile su da bi do popuštanja restriktivnih mera i ukidanaj policijskog časa moglo da dođe kada broj pacijenata na intenzivnoj nezi bude stabilan neko vreme i ne pređe 3.000.

Od posledenjeg preseka zabeleženo je 230 smrtnih slučajeva, manje nego juče kada je preminulo 219 obolelih.

Premijer Žan Kasteks napisao je na Tviteru da je Francuska do sada vakcinisala milion ljudi protiv korona virusa.

Visoki savet zdravstva Francuske (HAS) predložio je danas da se interval između prve i druge doze vakcine produži sa tri na šest nedelja kako bi što veći broj građana bio vakcinisan.

„Sve veći broj zaraženih i zabrinjavajuće prisustvo novog, zaraznijeg soja korona virusa u Francuskoj primoravaju nas da ubrzamo kampanju imunizacije kako bismo predupredili razbuktavanje epidemije“, saopšteno je iz HAS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.