U trendu

Francuska izdaje zdravstvene kovid propusnice

PARIZ – Nova zdravstvena kovid propusnica od danas je na snazi u Francuskoj zbog porasta broja novih infekcija korona virusa, javlja Bi-Bi-Si.

Građanima je od danas potreban dokaz o vakcinaciji, negativan test ili dokaz o nedavnom oporavku od kovida, kako bi ušli u većinu muzeja i bioskopa.

Francuski poslanici će nešto kasnije raspravljati i o tome da li će u avgustu proširiti upotrebu tih propusnica i za ulazak u kafiće, restorane i tržne centre.

Najnovija mera dolazi samo dan nakon što je francuski ministar zdravlja Olivije Veran prijavio 18.000 novih infekcija za samo 24 sata.

To je za 150 odsto više u odnosu na prošlu nedelju, kada je registrovano manje od 7.000 slučajeva dnevno, a posledica je ubrzanog širenja vrlo zaraznog delta soja.

”To nikada ranije nismo videli“, rekao je Veran u obraćanju nacionalnoj skupštini, dodajući da je delta soj doveo do daleko većeg skoka slučajeva u odnosu na ranije varijante virusa.

Francuski predsednik Emanuel Makron je ranije ovog meseca najavio planove za uvođenje zdravstvene propusnice, kao i obaveznu vakcinaciju za sve zdravstvene radnike do septembra.

Bi-Bi-Si, međutim, ocenjuje da su se planovi Makrona pokazali kontroverznim, a održani su i protesti protiv novih pravila kada su demonstranti ove nedelje uništili dva centra za vakcinaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.