U trendu

Francuska: Napori da se zaustavi širenje novog soja korone

PARIZ – Nadležne zdravstvene službe u Francuskoj užurbano pokušavaju da spreče širenje zaraznije varijante delta korona virusa, tzv. indijskog soja u trenutku dok se Francuska priprema da ponovo otvori svoje granice za vakcinisane posetioce iz inostranstva i proslavlja pad broja novoinficiranih i hospitalizovanih Francuza.

Ministar zdravstva Francuske Olivije Veran izjavio je danas da u Francuskoj postoji više izolovanih žarišta delta soja korone i potvrdio da se ova varijanta širi u susednoj Velikoj Britaniji.

U intervjuu za francuski kanal TV BFM Veran je istakao da je širenje delta soja u Francuskoj ograničeno i da nadležne zdravstvene službe istražuju kanale prenošenja virusa, prenosi AP.

„Epidemiološka situacija širom Francuske nastavlja da se poboljšava“, naglasio je Veran, ali je i podsetio da Vlada ne namerava da u skorije vreme ukine meru obaveznog nošenja maski, uputivši apel Francuzima da „ne spuštaju gard“ pred epidemijom sve dok se ne poveća broj građana koji su u potpunosti imunizovani.

Francuska je zemlja sa najvećim brojem potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom u Evropi i među zemljama je sa najvećom stopom smrtnosti među obolelima od kovida-19 sa više od 109 hiljada preminulih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.