U trendu

Francuska uvela zdravstvene propusnice za sve građane

PARIZ – Od građana Francuske od danas se zahteva da na zahtev nadležnih pokažu personalni Kju ar (QR) kod koji dokazuje da imaju posebnu propusnicu za posete restoranima i kafićima ili za putovanja širom zemlje.

Ova mera je deo plana vlade u Parizu da se što veći broj ljudi podstakne na vakcinaciju jer se zarazniji, delta soj korona virusa neprekidno širi u Francuskoj, prenosi AP.

Do sada je potpuno vakcinisano oko 54 odsto Francuza, tj, više od 36 miliona.

Posebne propusnice izdaju se vakcinisanima, onima koji su preležali kovid-19 ili građanima sa negativnim PCR testom, ali ista pravila važe i za turiste koji se zapute u Francusku.

Posetioci i pacijenti koji imaju zakazane termine u zdravstvenim ustanovama takođe moraju da imaju propusnicu, ali ne i građani kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Propusnice su obavezne za korisnike brzih, međugradskih i noćnih vozova, koje u Francuskoj svakodnevno koristi više od 400 hiljada putnika, potvrdio je danas ministar saobraćaj Žan-Batist Džebarti i najavio sprovođenje masovnih kontrola, uz podsećanje da se prihvataju i papirne i digitalne zdravstvene propusnice.

Ankete pokazuju da većina Francuza podržava uvođenje zdravstvenih propusnica, međutim, ova mera je izazvala snažno protivljenje jednog dela javnosti koji smatra da su im ugožene slobode i prava, posebno pravo na slobodno kretanje.

Suočena sa višednevnim masovnim protestima, vlada Francuske je u nedelju najavila da će sertifikat o negativnom rezultatu testa na korona virus za nevakcinisane važiti 72 umesto 48 sati kako je ranije najavljivano.

U jučerašnjem intervjuu za dnevnik Parizijen, ministar zdravstva Francuske Olivije Veran je potvrdio još jedno ublažavanje mera koje predviđa mogućnost da se građani samotestiraju pod nadzorom zdravstvenog radnika, uz napomenu da će i taj rezultat biti validan 72 sata, preneo je ranije pariski Mond.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.