U trendu

Francuska vlada malo ublažila nove restriktivne mere

PARIZ – Uoči stupanja na snagu novih zakonskih mera i obavezne zdravstveno-sanitarne propusnice za građane Francuske, ministar zdravlja Olivije Veran najavio je danas da će sertifikat o negativnom rezultatu testa na korona virus za nevakcinisane važiti 72 umesto 48 sati kako je ranije najavljivano.

U današnjem intervjuu za dnevnik Parizijen, Veran je potvrdio još jedno ublažavanje koje predviđa mogućnost da se građani samotestiraju pod nadzorom zdravstvenog radnika, uz napomenu da će i taj rezultat biti validan 72 sata, prenosi pariski Mond.

Propusnica se neće tražiti za posete lekaru opšte prakse, podsetio je ministar Veran i potvrdio da nove mere kontrole ni u kom slučaju ne smeju da budu prepreka za pristup medicinskoj nezi.

Ljudi koji imaju medicinsku kontraindikaciju na vakcinaciju takođe nisu u obavezi da imaju zdravstveno-sanitarne propusnice.

Demonstranti su i danas, četvrti vikend za redom izašli na ulice širom Francuske kako bi se usprotivili uvođenju zdravstveno-sanitarne propusnice za koronavirus koja je potrebna za ulazak u kafiće i za putovanja medugradskim vozvima.

Nova pravila koja se uvode na zahtev predsednika Emanuela Makrona obavezuju građane da poseduju zdravstveno-sanitarne propusnice koje potvrđuju da su ili potpuno vakcinisani protiv kovid-19, ili imaju negativan rezultat na korona-test su preležali kovid-19, a kako bi im bilo dopušteno da obavljaju normalne aktivnosti u javnom prostoru, preneo je ranije londonski Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.