Francuska zatvara granice za zemlje van EU

PARIZ – Francuski premijer Žan Kasteks saopštio je da će od sutra Francuska zatvoriti svoje granice prema zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Ulazak u Francusku iz zemalja van EU bloka biće dozvoljen samo u slučaju krajnje nužde, a zabrana putovanja je pokušaj da se ograniči širenje novih sojeva korona virusa i da se spreči uvođenje novog zaključavanja u Francuskoj, piše Radio sobodna Evropa (RSE).

Svi posetioci iz EU moraće da imaju negativan PCR test pri ulasku u Francusku.

„Znamo teške posledice blokada. Razmatrali smo podatke iz proteklih nekoliko dana i smatramo da još imamo šansu da izbegnemo novu blokadu“, naglasio je Kasteks.

Dodao je da će „sledećih nekoliko dana biti odlučujuće“ u pogledu mogućih novih ograničenja.

Rekao je da će biti dozvoljeno samo osnovno putovanje u i iz zemalja koje nisu članice EU, a svi dolasci u Francusku iz bloka, osim prekograničnih radnika, moraće da pokažu negativan PCR test.

U pokušaju da zaustavi broj novih infekcija, premijer je rekao da će veliki tržni centri biti zatvoreni od nedelje i da će biti pojačano sprovođenje trenutnog policijskog časa.

„Biće mobilisano više policije da proverava nepoštovanje policijskog časa, organizaciju tajnih zabava i ilegalno otvaranje restorana“, istakao je on.

S obzirom na to da su škole i prodavnice i dalje otvorene, a restorani i barovi zatvoreni, Francuska ima manje ograničenja od nekih evropskih suseda.

U Francuskoj je 29. januara zaraženo korona virusom još 22.858 osoba, čime je broj obolelih povećan na 3,15 miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.