U trendu

Francuski medicinari zaraženi kovidom mogu na posao

PARIZ – Francuska je dozvolila zdravstvenim radnicima koji su zaraženi korona virusa, ali imaju tek neke ili gotovo nikakve simptome, da nastave da leče pacijente, umesto da se samoizoluju.

To je, kako ocenjuje agencija AP, vanredna mera koja ima za cilj da ublaži nedostatak osoblja u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama izazvan neviđenom rasplamsavanjem infekcije.

Posebno izuzeće od karantinskih pravila se uvodi za zaposlene u bolnicama, domovima za stare, lekarskim ordinacijama i drugim osnovnim zdravstvenim ustanovama.

Izvan zdravstvenog sektora, za osobe koje nisu obuhvaćene posebnim izuzećem, francuska pravila o karantinu zahtevaju najmanje pet dana samoizolacije za potpuno vakcinisane osobe koje imaju pozitivan test.

Čelnici bolnica su istakli da će im nova fleksibilnost za zdravstvene radnike u Francuskoj pomoći da „zapuše“ rupe kada je reč o malom broju osoblja.

U uputstvima francuskog ministarstva zdravlja se navodi da, gde je to moguće, zaraženi radnici ne smeju da budu u kontaktu sa nevakcinisanim pacijentima ili onima koji su u većem riziku od teških simpoma kovida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar