U trendu

Francuski parlament danas o predlogu zakona o eutanaziji

Donji dom francuskog parlamenta počeo je danas debatu o predlogu zakona o „pravu na slobodan i izabran kraj života“, koji bi otvorio put za pravo na eutanaziju za ljude koji boluju od neizlečivih bolesti.

Medjutim, malo je verovatno da predlog bude usvojen pošto je uloženo oko 3.000 amandmana, a poslanici se tome uglavnom protive iz ideoloških i verskih principa.

Incijativu je pokrenuo poslanik Olivije Falorni (Olivier) iz opozicione parlamentarne grupe Slobode i teritorije. On je danas u parlamentu rekao da je većina Francuza za eutanaziju, kao „poslednju slobodu svetlog odlaska“.

Farloni je rekao da bi novim zakonom prestalo „licemerje“ odlaska ljudi u Belgiju ili Švajcarsku na eutanaziju, i „zatvaranje očiju“ pred nekoliko hiljada tajnih eutanazija godišnje u Francuskoj.

On je osudio ulaganje tako velikog broj amandmana da bi se sprečilo usvajanje predloga zakona, čiji je rok večeras u ponoć.

Parlamentu se obratio i ministar zdravlja Olivije Veran (Olivier) koji je rekao da lično nije za debatu o tom zakonu zbog epidemije korona virusa.

Veran je obećao bolju primenu postojećeg zakona iz 2016. godine koji predvidja „duboku i kontinuiranu sedaciju“ pacijenta koja može dovesti do smrti. Medjutim, taj zakon ne predstavlja legalizaciju eutanazije ili asistiranog samoubistva.

Eutanazija je zvanično legalizovana u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, ali neke zemlje dozvoljavaju neki oblik eutanazije, kao u Švajcarskoj gde je na snazi „asistirano samobistvo“.

Španija je nedavno usvojila zakon koji stupa na snagu u junu ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.