Francuzi koji dolaze iz VB moraju imati negativan test

PARIZ – Granice Francuske sa Velikom Britanijom ostaće zatvorene izvesno vreme i svi stanovnici Francuske koji se vrate iz Britanije moraju imati negativan test na kovid-19, izjavio je juče francuski premijer Žan Kasteks.

Do sada je u Francuskoj identifikovano 19 slučajeva nove brze varijante korona virusa, koju su naučnici u Velikoj Britaniji identifikovali, a u Francuskoj nazvali engleskom varijantom i francuske zdravstvene vlasti žele da zaustave njegovo napredovanje, preneo je britanski list „Gardijan“.

Kasteks je rekao da će 2021. biti godina nade i da je Francuska napredovala bolje od svojih suseda, ali je pozvao stanovništvo da se i dalje pridržava mera zaštite, uključujući nošenje maski i održavanje distance.

On je naveo da će sva mesta poput barova, restorana i skijališta i dalje ostati zatvorena i da je suviše rano da bi se govorilo da li bi mogli da budu ponovo otvoreni sredinom februara.

Kasteks je istakao da je vakcina glavna nada u borbi protiv virusa i da je prioritet broj jedan francuske vlade.

Odgovarajući na kritike da je program vakcine izuzetno spor, francuski premijer je kazao da se ne mogu svi vakcinisati ođednom, a da su starije osobe prioritet.

I Kasteks i francuski ministar zdravlja Olivije Vera tražili su od Francuza da se vakcinišu rekavši da je to bezbedno i ispravno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.