U trendu

Francuzima predstavljeni najvažniji saobraćajni projekti

BEOGRAD – Predsedstavnicima francuske poslovne delegacije MEDEF, čije kompanije učestvuju i u budućoj izgradnji beogradskog metroa, danas su predstavljeni najznačajniji i najveći projekti u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja u Srbiji.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je na prezentaciji, kojoj je prusustvovao i francuski ambasador Žan-Luj Falkoni, rekao da su francuske kompanije već prepoznale prednosti i potencijale poslovanja u Srbiji investirajući blizu dve milijarde evra.

Ocenio je da su veoma konkretni novi projekti, poput izgradnje begradskog metroa koji će, zajedno sa kineskim partnerima sprovoditi francuske kompanije „Alstom“ i „Ežis“, dokaz odlične saradnje koja dalje otvara prostor novim idejama i projektima.

Ministar je rekao da se Srbija danas nalazi u velikom investicionom ciklusu, vrednom više milijardi evra, čiji je cilj da se infrastruktura podigne na značajno viši nivo i postane motor razvoja srpske privrede.

„Gradimo auto-puteve, brze saobraćajnice, železnice velike brzine, komunalnu infrastrukturu u 65 opština u Srbiji…“, naveo je Momirović.

Kaže da je poseta delagacije Srbije Parizu pocetkom februara bila prilika za sastanak sa predstavnicima MEDEF-a i započinjanje konstruktivnog dijaloga o mogućnostima za ulaganja i aktivnije prisustvo francuskih kompanija u Srbiji.

„Još jednom bih zahvalio na svoj pažnji koju smo tada dobili, a posebno bih izrazio svoje zadovoljstvo što se danas viđamo u još većem broju i što razgovore, ovako brzo, nastavljamo u Beogradu“, rekao je Momirović.

Naglasio je da je poseta Parizu pokazala koliko se pažnje i značaja pridaje bilateralnim odnosima naše dve zemlje, koji se temelje na tradicionalnom prijateljstvu i saradnji u različitim oblastima.

Kaže da se ta saradnja sve više intenzivira na obostrano zadovoljstvo i pod liderstvom predsednika Francuske i Srbije, Emanuela Makrona i Aleksandra Vučić.

Ministar je poručio da ubrzani razvoj Srbije i približavanje Evropskoj uniji pokazuju da se u narednim godinima očekuje dalje jačanje saradnje Srbije i Francuske, posebno u oblasti privrede.

„Pored toga što je Francuska važan politički partner na putu našeg pristupanja Evropskoj uniji, snažna ekonomska i privredna saradnja jesu garant naših budućih dobrih odnosa i strateškog partnerstva“, zaključio je Momirović.

Na današnjoj prezentaciji učestvovali su predstavnici JKP Beogradski metro i voz, Koridori Srbije, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija Kargo, Srbija Voz, JP Putevi Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Delegacija sastavljena od predstavnika 25 francuskih preduzeća na čijem čelu je „MEDEF International“ (Pokret francuskih preduzeća) u dvodnevnoj je poseti Srbiji, a predvodi je predsednik i generalni direktor kompanije Ežis Loran Žermen.

U delegaciji su predstavnici malih, srednjih i velikih preduzeća koja posluju u sektorima kao što su infrastruktura, građevinarstvo, saobraćaj i logistika, energetika, urbani razvoj, inženjerstvo, telekomunikacije, bankarstvo i finansijski konsalting.

Neka preduzeća, kako je saopštio MEDEF, prva mreža francuskih privatnih preduzeća na međunarodnoj sceni, već su prisutna u Srbiji i realizovala su projekte, dok pojedina nameravaju da u Srbiji počnu da razvijaju svoje aktivnosti.

Program posete, koja je organizovana uz podršku ambasade Francuske u Srbiji i ambasade Srbije u Francuskoj, predviđa susrete sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, čelnicima Grada Beograda i ministrima u Vladi Srbije zaduženim za građevinarstvo, saobraćaj i
infrastrukturu, energetiku i rudarstvo, kao i za finansije.

Cilj ove posete je, kako navode u MEDEF-u, da pozicionira francusku ponudu i da doprinese ambicioznijoj politici poboljšanja
poslovne klime i pokretanja ekonomskih aktivnosti u periodu posle krize izazvane pandemijom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.