Frilensing ekonomija procvetala zbog korona krize, rast 28%

BEOGRAD – Ekonomija honorarnih poslova se, nakon kratkoročnog usporavanja rasta prihoda tokom prvog udara pandemije, još snažnije vratila rastu sa stopom od 28 posto u periodu maju-jun, pokazuje analiza kompanije Pajonir (Payoneer), vodeće platforme za prekogranična plaćanja.

Izveštaj Pajonira „Frilensing u 2020. godini: obilje mogućnosti“, u kojem su analizirana očekivana i stvarna plaćanja između frilensera i njihovih klijenata u prvoj polovine 2020., otkriva da se za samo par meseci od globalnog širenja kovida-19, tražnja sa frilenserima ne samo uvećala, već su mnoge zemlje doživele pravi porast.

„Prva polovina 2020. godine bila je pravi tobogan za globalnu frilens ekonomiju. Kao i mnoge druge industrije, osetila je uticaj prvog udara pandemije, ali je oporavak zaista zapanjujući“, izjavio je Džoni Stil, potpredsednik marketinga u Pajoniru, navodi se u saopštenju kompanije.

On ističe da, budući da se preduzeća širom sveta prilagođavaju udaljenoj radnoj snazi, nije iznenađujuće što koncept fleksibilne, pristupačne kvalifikovane radne snage na zahtev sada nudi još veću vrednost nego ranije.

„Budućnost posla je ovde“, ocenjuje Stil i dodaje da će Pajonir ostati posvećen razvoju povezivanja frilensera, preduzeća i tržišta i rastu u današnjem digitalnom svetu bez granica.

Sa blizu 40 miliona nezaposlenih Amerikanaca krajem maja, jedno tržište za koje se činilo da može da prebrodi oluju kovid-19 bila je američka frilens ekonomija. Frilenseri u SAD-u, koji su do prošle godine činili do 35 posto američke radne snage, zabeležili su nagli porast potražnje čak i kad je trpela radna snaga sa punim radnim vremenom.

Mnogi profesionalci kojima su poslodavci dali odsustvo ili ih otpustili, videli su priliku za zaradu u frilensingu, pružajući industriji injekciju kvalifikovanih ljudi spremnih za honorarni rad, a i mnoge kompanije koje su bile prisiljene da režu troškove redukcijom broja zaposlenih, bile su spremne da popune prazninu angažovanje frilensera.

U izveštaju se navodi da su Filipini zemlja sa najbržim rastom frilensinga, od čak 208 odsto u ovoj godini, a slede Indija i Japan, sa rastom od 160 odnosno 87 procenata.

Indijska frilens ekonomija je zabeležila masivno povećanje broja frilensera, od 46 odsto od prvog do drugog kvartala 2020., dok pakistanska gig ekonomija beleži porast broja novih frilensera od 69 posto usled vladine intervencije putem obrazovanja na mreži.

Iako trenutno živimo u nesigurnim vremenima, jedno je sigurno – pandemija korona virusa je potpuno preoblikovala budućnost tržišta rada. Mada će u budućnosti i dalje biti prostora za zapošljavaje sa punim radnim vremenom, sve više kompanija će tražiti radnike na daljinu i frilensere za širi spektar zadataka, ocenjuju analitičari Pajonira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.