U trendu

Fronteks pokrenuo operaciju u Srbiji, pojačanje snaga do kraja godine

Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu (Fronteks) pokrenula je sredinom juna operaciju u Srbiji, što je treća operacija te agencije za kontrolu granica na teritoriji Zapadnog Balkana.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, operacija u Srbiji pokrenuta je 16. juna sa ciljem bolje kontrole granica u regionu a ta aktivnost je usledila nakon sličnih u Albaniji i Crnoj Gori.

„U Srbiji, na granici prema Bugarskoj, rasporedjeno je 44 policajca Fronteksa iz 14 zemalja EU iz sastava novoformiranih Stalnih snaga za graničnu i obalsku stražu. Njihov broj će na zahtev Beograda do kraja godine biti povećan na 87“, navodi portal pozivajući se na saopštenje te evropske agencije.

Operacijom „Združena operacija u Srbiji – Kopno 2021“ upravlja se iz sedišta Fronteksa u Varšavi, a lokalni koordinacioni centar nalazi se na graničnom prelazu Gradina, sa Bugarskom.

Oni će pomagati srpskoj policiji u borbi protiv šverca i trgovine ljudima, ukradenih vozila, oružja, akcizne robe, falsifikovanih isprava i terorističkih pretnji.

Granica prema Bugarskoj je izabrana zbog bezbednosnih procena koje ukazuju na rast ilegalnih prelazaka granica na tom području.

Stalne snage Fronteksa u Srbiji će takodje delovati u okviru bezbednosne inicijative EU za borbu protiv medjunarodnog organizovanog kriminala pod nazivom EMPACT.

Policajci Fronteksa u Srbiji nose plava obeležja, lično oružje i opremu potrebnu za izvršenje zadataka. Članovi tima poštuju nacionalno zakonodavstvo Srbije i uz saglasnost matične države i Srbije mogu da primene neophodnu silu.

Imunitet od domaćeg krivičnog sudstva predvidjen je za dela izvršena tokom akcija sprovedenih u skladu sa operativnim planom.

Povećanje broja Fronteksovih službenika na spoljnim granicama EU usledilo je zbog kontinuiranog povećanja ilegalnih prelazaka granice na takozvanoj Balkanskoj migrantskoj ruti, koja nije izgubila na značaju ni tokom pandemije korona virusa.

Fronteks je prvu operaciju na Zapadnom Balkanu pokrenuo 2019. u Albaniji. Prošle godine aktivirana je i operacija u Crnoj Gori. U te dve misije angažovano je 150 policajaca Fronteksa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.