Funta na kriima optimizma zbog nastavka pregovora o Bregzitu

LONDON – Britanska funta je porasla prema dolaru i evru na krilima nade da će Britanija i Evropska unija obezbediti sporazum o slobodnoj trgovini pošto su odlučile da produže pregovore i posle nedelje, 13. decembra, što je vio prvobitni rok za dogovor.

Dolar se trgovao noćas blizu najnižeg nivoa u poslednje dve godine prema korpi rivalskih valuta uoči sastanka američkih Federalnih rezervi koji završava u sredu, a od kojeg se očekuje da kreatori monetarne politike povećaju kupovine državnih obveznica s dužim rokom dospeća kako bi zadržali rast prinosa, prenosi Rojters.

Dolarski indeks je prema korpi šest glavnih svetskih valuta iznosio 90,775 poena, što je blizu njegovog dvogodišnjeg minimuma.

Investitori prodaju dolar u očekivanju globalnog oporavka, podstaknuti pozitivnim vestima o vakcinama protiv koronavirusa i nadom u nastavak američkih podsticaja koji bi trebalo da podigne apetit prema riziku na tržištu.

Kada je reč o funti, neki analitičari upozoravaju da njeno trenutno jačanje možda neće potrajati, imajući u vidu da su Britanija i EU više puta pokušavale da suze razlike u stavovima i da još uvek postoji rizik da trgovina i poslovanje budu bačeni u stanje haosa bez dogovora.

Zvanično, sve u vezi s Bregzitom treba da se završi 31. decembra, a ako do tada ne bude postignut sporazum kojim bi se od carina i kvota zaštitilo oko 1,0 bilion dolara godišnje trgovine, preduzeća s obe strane bi bila teško pogođena, pri čemu je, ističu analitičari, britanska funta ranjivija na prodaju od evra.

„Delimičan dogovor o nastavku pregovora o sporazumu i nakon 31. decembra mogao bi da spasi funtu, ali sve ispod toga bi dovelo do ponovne rasprodaje. S obzirom na to, ja ne bih sada kupovao funte“, kaže Junići Išikava, višti strateg za devizna tržišta u brokerskoj kompaniji IG Sekjuritis u Tokiju.

Funta je skočila prema dolaru za 0,72 odsto, na 1,3311 dolara, što je njen najveći jednodnevni dobitak od 1. decembra. Prema evru, britanska valuta je ojačala za 0,53 procenta, na 91,10 penija.

Istovremeno, evro je napredovao prema američkoj valuti za 0,21 posto, na 1,22133 dolara.

Dolar je zabeležio neznatno kretanje prema jenu, na 104,04 jena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.