U trendu

Galić: Epidemiološka situacija u CG i dalje ozbiljna

PODGORICA – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje je ozbiljna, ali je dobro to što hospitalizacija, teški oblici bolesti i smrtni ishodi ne prate nagli porast broja novoobolelih, saopštio je danas direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je u Crnoj Gori dominantan omikron soj korona virusa, ali da se ne bi trebalo opuštati i da treba biti svestan da je i delta soj i dalje prisutan.

Građani, kaže, različito reaguju na epidemiološku situaciju jer su, za sada, simptomi blagi.

„Treba vremena da ispratimo i vidimo da li će situacija kod nas biti kakva je u zemljama Evrope koje su pogođene omikron sojem“, rekao je Galić, navodeći da za sada nemaju nijedan potvrđen slučaj smrti od omikron soja.

Komentarišući dva smrtna ishoda kod pacijenata koji su primili sve tri doze vakcine, Galić je rekao da građani zbog toga ne bi trebalo da budu zbunjeni, te da bi trebalo da prate informacije stručnjaka.

Manje je, kaže, bitan podatak da je reč o pacijentima koji su primili sve tri doze Sinofarm vakcine: „Bitno je da je sa tri doze vakcinisano 80.000 ljudi, i da su od njih 80.000 preminule dve osobe, koje su bile starije životne dobi sa komorbiditetima“.

Odziv na vakcinaciju je i dalje nezadovoljavajući zbog čega je pozvao građane na imunizaciju.

Galić se zahvalio Mitropoliji zbog poruke vernicima da se uzdrže od masovnih okupljanja, jer je građanin onaj koji može pomoći da se pandemiji vidi kraj.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Galić kaže da u tome, sem vakcinisanih, učestvuju u osobe koje su prebolele.

„Ne bih se lično oslanjao na kolektivni imunitet kad već imamo toliki broj doza vakcina u zemlji koje bi trebalo da budu iskorišćene“, istakao je Galić.

Komentarišući stav doktora u KC CG Nemane Radojevića da bi trebalo ukinuti testiranje is provesti švedski model, Galić smatra da je to jedan rizičan model i da se nije pokazao najboljim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar