U trendu

Gardijan: SZO sa Italijom uklonila izveštaj o pandemiji?

LONDON – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je optužena da je bila deo zavere sa italijanskim ministarstvom zdravlja na uklanjanju izveštaja koji otkriva loše upravljanje zemljom na početku pandemije koronavirusa, preneo je Gardijan.

Italija je bila prva evropska zemlja čiji je stanovništvo bilo na masovnom udaru pandemije, a izveštaj SZO, naučnik Frančesko Zambon i deset kolega iz Evrope platila je kuvajtska vlada s ciljem da im dostave zveštaje o tome koje će još zemlje bti snažno pogođene korona virusom, dodaje britanski list.

Izveštaj SZO pod nazivom „Italijin prvi odogovor na Kovid-19“, koji se pojavio na njihovom sajtu 13. maja uklonjen je sledećeg dana, a prvi put je objavljen u Gardijanu u avgustu.

Na 102 stranice se navodi da italijanski plan o pandemiji nije bio ažuriran još od 2006. godine, pa je zbog nepripremljenosti prvi odgovor zdravstvene službe na udar korona virusa bio improvizovan i haotičan. Kako se navodi, bilo je potrebno vreme da formalni vodič u pandemiju bude dostupan.

Dokument SZO je navodno uklonjen na zahtev Ranijerija Guere, asistenta generalnog direktora za strateške inicijative u SZO.

Guera je bio direktor za prevenciju bolesti u okviru italijanskog ministarstva zdravlja između 2014. i 2017. godine i bio je odgovoran za ažuriranje plana za pandemiju prema novim uputstvima SZO i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.