U trendu

GAVI pozdravio odluka SAD o odricanju zaštite patenta

ŽENEVA – Globalni savez za vakcine GAVI pozdravio je danas odluku administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da podrži odricanje od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv kovid-19 i pozvao Vašington da pomogne proizvođačima da prenose znanja kako i se povećala globalna prodizvodnja vakcina.

„Prepoznajemo i značaj posvećenosti Bajdenove administracije da radi na povećanju proizvodnje sirovina za proizvodnju, što će imati neposredan uticaj na ublažavanje trenutnih ograničenja snabdevanja u svetu“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

GAVI je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah podelii doze vakcina protiv korona virusa sa KOVAKS programom kako bi pomogla zemljama koje su najteže pogođene ograničenjima u snabdevanju i moraju hitno da zaštite najrizičniji deo stanovništva.

SAD, koje su bile glavni protivnik predloga Svetske trgovinske organizacije (SZO) da se obustavi zaštita intelektualne svojine u nastojanju da se pojača proizvodnja vakcina, dale su sinoć podršku toj inicijativi.

Ako se u okviru Svetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina biće dostupni za korišćenje drugim proizvođačima, od čega bi najviše mogla da profitira Indija, koja je trenutno teško pogođena drugim talasom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.