GDF: Sahrana patrijarha ogroman rizik za javno zdravlje

Gradjanski demokratski forum (GDF) je danas upozorio da je sahrana patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja „ogroman rizik“ za javno zdravlje i pozvao SPC i državu da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

„Iako su i crkva i državne institucije najavile da će se opraštanje vernika s patrijarhom i njegova sahrana dešavati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije koronavirusom, već prvi čin ispraćaja potpuno je demantovao ove najave“, piše GDF u saopštenju.

Jer, navodi se dalje, „dok je kovčeg s preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vernika je celivao i kovčeg i krst ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasim sigurno širenje zaraze medju gradjanima“.

GDF smatra da je to pokazalo da „ni Crkva, ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan“.

„Takvo ponašanje je neoprostivo, pogotovo kada se zna da je upravo zbog ignorisanja epidemiološke opasnosti došlo do razboljevanja i patrijarha Irineja i nedavno mitropolita Amfilohija“, piše u saopštenju.

„S obzirom da će opraštanje trajati do sutrašnje sahrane, nužno je hitno preduzeti preventivne mere radi sprečavanja širenja epidemije“, ukazao je GDF.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.