Gebrejesus: Potrebna veća solidarnost u distribuciji vakcina

ŽENEVA – Broj osoba vakcinisanih protiv korona virusa premašio je ukupan broj slučajeva bolesti od početka pandemije, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus.

On je pozdravio ovu vest, ali je i istakao da su gotovo svi vakcinisani iz deset zemalja i pozvao države koje su vakcinisale visokorizične grupe da vakcine podele sa drugima.

Gebrejesus je na konferenciji za novinare rekao da je broj vakcinisanih sada premašio broj obolelih i da su to dobre vesti i izuzetno postignuće ostvareno u tako kratkom vremenskom roku.

Međutim, on je napomenuo da su više od tri četvrtine tih vakcina dobili građani u samo deset zemalja koje čine skoro 60 odsto BDP na svetu, prenosi TAS S.

Zbog toga je pozvao zemlje koje su već vakcinisale visokorizične grupe, poput zdravstvenih radnika i starijih, da „podele vakcine“ sa drugim zemljama.
Ovo bi bio najbolji način da zaštite ostatak svog stanovništva, kako je istakao.

Gebrejesus je objasnio da što se duže bude čekalo na vakcinaciju rizičnih grupa širom sveta, to će virus imati više mogućnosti da mutira i da izbegne delovanje vakcina.

On je napomenuo da skoro 130 zemalja na svetu u kojima ukupno živi 2,5 milijarde ljudi još uvek treba da administriraju prvu dozu vakcine.

Generalni direktor SZO je pozvao na masovnu proizvodnju vakcina protiv korona virusa i rekao da smatra da bi farmaceutske kompanije širom sveta trebalo da pomognu jedna drugoj kako bi mogle da podrže takvu proizvodnju. On je takođe rekao da bi kompanije trebalo da izdaju licence koje bi drugim proizvođačima omogućile da proizvedu njihove vakcine.

Razmena informacija i podataka mogla bi da omogući trenutnu potrebu neiskorišćenih proizvodnih kapaciteta i da pomogne u izgradnji dodatnih proizvodnih pogodna, pogotovo u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, istakao je Gebrejesus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.