U trendu

Gigantske zarade – velika krađa vakcina

Gigantske zarade od antikovid vakcina su u drugom planu pred izazovom da se svet što je moguće pre zaštiti od zaraze, a o financijskoj strani poduhvata pobrinula se međunarodna mreža nevladinih organizacija, aktivista i nobelovaca, piše italijanski list leve orijentacije “Manifesto”.

Oni su upravo objavili izveštaj pod nazivom “Narodni vakcina savez” (People vacine Alliance), a u poglavlju naslovljenom “Velika krađa vakcina” tvrde da su proizvođači, farmaceutske kuće, zaradile ogromni novac zahvaljujući monopolu na proizvodnju leka.

Londonski Kraljevski koledž je izračunao da proizvođača jedna doza Fajzer vakcine košta jedan evro, a Moderne 2,4 evra, dok se njihova jedna doza prodavala između 14 i 20 dolara.

Bogate zemlje su nagomilale 90 odsto proizvedenih vakcina, a siromašnima je ostalo samo jedan odsto.

Prema autorima izveštaja, slobodna konkurencija među proizvođačima leka najverovatnije bi omogućila dostupnost vakcine celome čovečanstvu.

Profiti koje su ostvarile farmaceutske kuće se mere desetinama milijardi evra, podeljeni su vlasnicima akcija, a da su uložene u proizvodnju vakcina, bilo bi dovoljno da se imunizuje svaki stanovnik Zemlje, piše list.

Za propast humanitarnog programa vakcinacije krive su ne samo farmaceutske kuće već i organizacije i uticajni pojedinci koji su bili suviše na strani proizvođača, kojima su omogućili, tajnim ugovorima, monopol na proizvodnju vakcina.

“Razbiti monopol je od krucijalne važnosti kao što nas uči istorija leka protiv HIV-a (side). Zdrava i slobodna konkurencija proizvođača smanjuje cenu, kao što je bio slučaja sa anti-HIV lekovima. Na početku širenja zaraze, zahvaljujući monopolu, koštali su bolesnika 10 hiljada dolara, a nakon ukidanja monopola 67 dolara godišnje”, zaključujue se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.