Godišnjica smrti Lija, koji je prvi upozorio na kovid

VUHAN – Godinu dana nakon smrti Li Venlijanga od kovid-19, stanovnici kineskog grada Vuhan poručuju da su i dalje zahvalni lekaru „uzbunjivaču“ koji je prvi upozorio na izbijanje epidemije korona virusa pre nego što je ona zvanično objavljena .

Li Venlijang (34), oftalmolog u gradskoj bolnici, postao je jedna od najistaknutijih figura u prvim danima izbijanja epidemije u Vuhanu kada je pokušao da upozori na pojavu nepoznatog virusa, ali mu je policija zamerila zbog „širenja glasina“, a njegova smrt od posledica kovid-19 pre tačno godinu dana rastužila je sve njegove kolege i stanovnike ovog grada koji Lija i danas smatraju herojem, prenosi Rojters.

„Prvi nam je govorio o virusu. Sigurno je znao da će posledice biti ogromne, ali je ipak podigao uzbunu. To je bilo zaista hrabro“, rekao je agenciiji Li Pan (24), vlasnik trgovine u Vuhanu.

I neki drugi građani Vuhana s kojima je Rojters razgovao, potvrdili su da su zahvaljujući Lijevim upozorenjima i pre pre nego što su zvaničnici otvoreno progovorili o virusu, preduzeli određene mere zaštite, što im je možda spasilo živote i misle da bi njegovo delo trebalo da dobije više zvaničnih počasti.

Agencija navodi da predsednik Kine Si Đinping kada je u septembru govorio o herojima u narodnoj borbi protiv virusa, nije pomenuo doprinos Li Venlijanga, a pitanje porekla virusa, koje trenutno istražuje tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Vuhanu, postalo je veoma politizovano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.