GR: Vlasti preuzimaju dve privatne klinike za kovid pacijente

SOLUN – Grčke vlasti preuzimaju dve privatne klinike u Solunu dok javne bolnice u regionu pokušavaju da se izbore sa porastom broja novozaraženih, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo zdravlja Grčke je saopštilo da su privatne bolnice odbile zahtev da na dobrovoljnoj bazi obezbede krevete za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19 u severnom delu zemlje gde je situacija najozbiljnija.

„Uprkos naporu, pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja nije bilo moguće“, saopštilo je ministarstvo i dodalo da je počelo sa prisilnim preuzimanjem dve klinike zajedno sa osobljem.

Jedna klinika ima 110 kreveta a druga 140, prenosi AP.

Država će isplatiti nadoknadu za korišćenje klinika i plate osobama zaposlenim u njima tokom perioda u kojem će biti upotrebljene za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19.

Predsednik udruženja vlasnika privatnih klinika u Grčkoj Grigoris Sarafianos je rekao da su vlasti u četvrtak zatražile da obezbede 200 kreveta za lečenje kovid pacijenata do devet sati uveče istog dana.

On navodi da su vlasti i privatne klinike u martu sklopile dogovor sa vlastima da će ustupiti krevete za lečenje pacijenata koji nisu zaraženi korona virusom, koji je obnovljen u septembru.

Sarafianos ističe da privatne bolnice ne žele da postanu žarišta zaraze i dodao da će lekarima i medicinskom osoblju biti potrebna posebna obuka za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19.

On je, takođe, izrazio zabrinutost da će pacijenti kasnije izbegavati da dolaze u dve klinike koje su vlasti preuzele, kada više ne budu namenjene obolelima od kovida, usled straha od zaraze korona virusom.

Portparol grčke vlade Stelios Petsas je rekao da su ovi strahovi neutemeljeni.

Petsas je rekao da će pacijenti koji nemaju korona virus biti prebačeni u odgovarajuće klinike u drugim privatnim i javnim ustanovama.

Prema poslednjim podacima, u Grčkoj je ukupno potvrđeno preko 85.200 slučajeva kovid-19, od čijih je posledica preminulo skoro 1.350 ljudi.

U zemlji su trenutno na snazi mere karantina koje će važiti do kraja meseca, a Petsas navodi da je vrlo verovatno da će biti produžene, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.