Grad Niš će sufinansirati zamenu kotlova za grejanje u domaćinstvima

Grad Niš će uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine u narednih nekoliko meseci pokrenuti program sufinansiranja zamene kotlova na drva i ugalj, kotlovima za grejanje na pelet i gas, najavio je energetski menadžer grada Niša Goran Rajčić.

„Program sufinansiranja predvidja da 50 posto troškova nabavke novih kotlova sufinansira grad Niš i republika, a 50 odsto gradjani. Program je namenjen vlasnicima porodičnih kuća“, izjavio je Rajčić na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Prema njegovim rečima, dokazana je veza izmedju zagadjenja vazduha i osetljivosti stanovništva na korona virus tako da se ovakvim merama značajno doprinosi unapredjenju zdravlja gradjana.

Rajčić je kazao da je u cilju smanjenja zagadjenja vazduha i povećanja broja korisnika daljinskog grejanja „Gradska toplana“ smanjila troškove priključivanja gradjana svoju mrežu, a uz to odobrava plaćanje troškova priključenja na 36 rata.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da grad ima ozbiljne ideje na koji način da poboljša kvalitet vazduha u Nišu.

„Razgovarali smo sa svim republičkim i gradskim institucijama i naložili im da u najkraće vreme predju sa čvrstih energenata na gas, a za tu namenu smo izdvojili u budžetu oko 20 miliona dinara“, rekla je Sotirovski.

Dodala je da se očekuje da na grejanje na gas pre svih predju Pravni i Ekonomski fakultet, Univerzitet u Nišu u zgrada kod Ureda u kojoj se nalaze brojne gradske institucije.

U Gradskoj kući u Nišu juče je potpisan ugovor kojim je kotlarnica Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) prešla u nadležnost niškog javno komunalnog preduzeća „Gradska toplana“, što će omogućiti da šest velikih objekata koji su za grejanje koristili mazut i ugalj, budu priključeni na toplanu na gas UKC-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.